Άμεση Αποστολή & Δωρεάν Μεταφορικά για Παραγγελίες άνω των €100

H Αγγελική Σπανού, Παθολόγος που ασχολείται με την Προληπτική Θρέψη και Διατροφή, απαντά στις ερωτήσεις σας

Ερωτήσεις σχετικά με την περίοδο της εγκυμοσύνης!

Υπάρχει διατροφή που να μας θωρακίζει απέναντι στον ιό; Προτείνετε έξτρα βιταμίνες; 

Σχετικά με την διατροφή που μπορεί να προστατεύσει έναντι στον νέο κοροναιό SARS Cov 2, δεν υπάρχει διαφορά από την διατροφή που συστήνω για την πρόληψη κάθε άλλης λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού.

Συμβουλές Διατροφής στην ΕγκυμοσύνηΤο ανοσοποιητικό μας ενισχύεται με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, σπόρια, ψάρια γλυκού νερού και αφρόψαρα. Κυρίως όμως πρέπει να εστιάσουμε στο τι δεν πρέπει να τρώμε. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αντίθετο αποτέλεσμα. Επίσης πρέπει να δίνουμε σημασία στο πόση ώρα μαγειρεύουμε τα λαχανικά μας και με ποιόν τρόπο. Οσο πιο ωμά τόσο καλύτερα, ενώ το άτμισμα και το σύντομο σοτάρισμα υπερτερούν πολύ από το βράσιμο και το πολύωρο ψήσιμο. Όχι, δεν συστήνω σε καμία περίπτωση συμπληρώματα διατροφής.

Τι βραδινά γεύματα θα προτείνατε για εγκύους;

Δεν αλλάζουν τα βραδινά γεύματα σε εγκύους σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το θέμα είναι αν υπάρχει τάση για γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, κάτι το οποίο ενδέχεται να εμφανιστεί αργά στην εγκυμοσύνη, λόγω της πίεσης προς το διάφραγμα. Η κάθε εγκυμονούσα είναι διαφορετική, δεν θα πρέπει να ακολουθείται το ίδιο πλάνο για κάθε γυναίκα, αλίμονο, είμαστε διαφορετικές.

Διαβήτης Κύησης.Υπάρχουν τροφές που βοηθούν να μένει στις φυσικές τιμές το σάκχαρο; 

Σχετικά με τον διαβήτη εγκυμοσύνης, θα πρέπει να υπάρχει σαφές πλάνο διατροφής. Οι τροφές που βοηθούν στην μείωση των τιμών σακχάρου αίματος είναι όσες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Όλα τα σιτηρά θα πρέπει να είναι λοιπόν ολικής άλεσης και η ζάχαρη να λαμβάνεται μόνο από φρούτα. Καλή εναλλακτική για ζάχαρη είναι η ζάχαρη καρύδας με αρκετά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα δημητριακά τύπου γκρανόλα εμπορίου επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω της επεξεργασμένης ζάχαρης που περιέχουν. Τα όσπρια, τα σπόρια, οι ξηροί καρποί, το φαγόπυρο, η βρόμη και τα ψάρια είναι τροφές φάρμακο για τον διαβήτη.

Ινομιώματα, εγκυμοσύνη και διατροφή! 

Συμβουλές Διατροφής στην ΕγκυμοσύνηΤα ινομυώματα αφορούν την γυναικολογική παθολογία, δεν είναι η ειδικότητά μου. Καλύτερα να ρωτήσεις κάποιον πιο ειδικό. Σχετικά με την διατροφή, όσο πιο πρωτογενείς τροφές τρώμε, δηλαδή ωμές και όχι πολύ μαγειρεμένες, τόσο περισσότερο βοηθάμε το σώμα μας να αυτοθεραπεύεται. Τα ινομυώματα είναι αποτέλεσμα ορμονικής δυσλειτουργίας και σε αυτήν την περίπτωση η αποφυγή κάθε επεξεργασμένης τροφής βοηθάει πάρα πολύ.

Μπορώ να τρώω ωμά λαχανικά (πχ. Πιπεριά σαν σνακ) στην αρχή της εγκυμοσύνης;

Φυσικά και μπορείς! Το μόνο που συστήνεται ένα καλό πλύσιμο των λαχανικών. Προς θεού, καμία εγκυμονούσα δεν θα πρέπει να μην τρώει ωμές τροφές! Ισχύει το ίδιο που ισχύει για όλους τους ανθρώπους, εγκύους ή μη.

 

Ερωτήσεις για μαμάδες που θηλάζουν!

Σε μωρό που θηλάζει αποκλειστικά, μετά τον χρόνο, δίνω γάλα ή φόρμουλα; 

Συμβουλές Διατροφής στην ΕγκυμοσύνηΣε αποκλειστικό θηλασμό ή μή, δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε ξένο γάλα στους 12 μήνες. Απλά συνεχίζουμε ιδανικά να θηλάζουμε όσο επιθυμεί η κάθε μητέρα, μειώνοντας αναπόφευκτα τον θηλασμό ολοένα από τους 6 μήνες που ξεκινά η τροφή. Το αν θα δώσει γάλα ένας γονέας στο παιδί του ή όχι αφορά προσωπική του επιλογή, και σε καμία περίπτωση επιλογή του παιδιάτρου ή του συγγενικού ή φιλικού περιβάλλοντος. Η φόρμουλα δεν θα έπρεπε καν να είναι όμως στις επιλογές μας. Είναι σκόνη, και τα μωρά μας δεν την χρειάζονται. Άρα, η πρώτη ερώτηση στον εαυτό μας θα πρέπει να είναι, αν θέλω να δώσω ξένο γάλα στο μωρό μου. Η επόμενη ερώτηση εφοσον θέλει κάποιος να δώσει ξένο γάλα, θα πρέπει να είναι ποιο ξένο γάλα προτιμώ ως γονέας. Η επιλογή του καθόλου ξένου γάλακτος δεν φέρει κανένα αντίκτυπο στην υγεία του παιδιού μας και είναι αναγνωρισμένη ως αβλαβής επιλογή από την επίσημη παιδιατρική κοινότητα. Προσωπικά συμβουλεύω πάντα τις αποφάσεις για την διατροφή των παιδιών μας να τις λαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι. Είναι διατροφή, όχι φάρμακα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακούμε την άποψη ενός ιατρού για το τί φαγητό θα δώσουμε στο παιδί μας. Για να γυρίσω στην ερώτηση, αν μια γυναίκα θηλάζει αποκλειστικά δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει στους 12 μήνες. Η απόφαση φυσικά είναι προσωπική.

 

Ισχύει ότι οι θηλάζουσες δεν πρέπει να τρώνε λιναρόσπορο;

Όχι, φυσικά και δεν ισχύει ότι οι εγκυμονούσες δεν θα πρέπει να τρώνε λιναρόσπορο. Ίσα ίσα, αποτελεί τροφή πλούσια σε ω3 λιπαρά τα οποία χρειάζονται για την ανάπτυξη ενός υγιούς νευρολογικού συστήματος του εμβρύου.

 

Οι άνω του έτους θηλάζουσες έχουν ιδιαίτερες ανάγκες;

Όχι, δεν υπάρχουν ειδικές ανάγκες πέραν των βασικών αναγκών για κάθε θηλάζουσα, είτε βρίσκεται στο πρώτο μήνα, είτε μετά το πρώτο έτος θηλασμού. Η θρέψη είναι εξίσου σημαντική καθ’όλη την διάρκεια του θηλασμού.

 

Σε διατροφή που είμαι εγώ ή το μωρό μου άρρωστο τι διατροφή ακολουθώ; 

Η διατροφή κατά την ασθένεια διαφοροποιείται αναλόγως την ασθένεια. Δεν είναι όλες οι ασθένειες ίδιες.

 

Ισχύει ότι το τζίντζερ κι η κανέλα μπορει να προκαλούν δερματικά προβλήματα στο μωρό;  


Συμβουλές διατροφής στην εγκυμοσύνη

 

 

 

 

 Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο για το τζίντζερ και την κανέλα. Ίσα ίσα αποτελούν φυτά με σημαντική θρέψη και δύναται να δοθούν ελεύθερα από 6 μηνών

 

Πώς αντιμετωπίζουμε την έντονη τροχόπτωση μετά τη γέννα; ΥΓ: Θηλάζω αποκλειστικά!

Η τριχόπτωση είναι φυσιολογική. Στηρίζεις την διατροφή σου με πηγές υψηλές σε σίδηρο, ω3 λιπαρά και βιταμίνη D. Άρα, ψάρια, σπόρια, λιναρόσπορο, σουσάμι, ξηροί καρποί, χαρούπι, και όλες τις φυτικές πηγές σιδήρου που μπορείς να βρείς εδώ.

 

Θηλάζω, έχω κόψει γαλακτοκομικά, όσπρια, μπρόκολο, λάχανο, τι θρεπτικό έχει μείνει να τρώω!

Δεν γνωρίζω τον λόγο που τα έχεις κόψει. Είναι λάθος να μην τρώμε υγιεινές τροφές κατά τον θηλασμό, ίσα ίσα, τώρα είναι που έχουμε υποχρέωση στο μωρό μας να του παρέχουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Είναι λάθος να μην τρώμε όσπρια και λαχανικά. Τα γαλακτοκομικά δεν είναι απαραίτητα ως θρέψη. Αυτό μην σε ανησυχεί καθόλου. 

 

Ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή βρεφών:

 

Πόσο ευάλωτα είναι τα βρέφη κάτω των 6 μηνών; 

Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών είναι ευάλωτα όπως κάθε παιδί. Η διαφορά έγκειται στο αν θηλάζουν ή όχι. Στον θηλασμό τα βρέφη έχουν πολλαπλάσια προστασία από εξωτερικά παθογόνα από ότι εκείνα που δεν θηλάζουν. Κατά τα άλλα ένας παιδίατρος μπορεί να απαντήσει πιο υπεύθυνα αυτήν την ερώτηση από εμένα.

 

Θρεπτικές τροφές για λιγόφαγα μωράκια;

Συμβουλές διατροφής για την εγκυμοσύνηΌλα τα φρούτα, τα βούτυρα ξηρών καρπών που μπορούμε να τα δίνουμε από 6 μηνών σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, σποράκια, μάφινς σπιτικά με αγνά αυγά, λαχανικά ψιλοκομμένα και παπαρουνόσπορο ο οποίος περιέχει πολύ ασβέστιο. Γενικά ο όρος λιγόφαγο είναι λανθασμένος. Κάθε παιδί έχει μια έμφυτη ορμή που το οδηγεί στο να φάει, ένα βασικό ενστικτώδες αίσθημα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι ένα παιδί ή βρέφος πρέπει να τρώει ποσότητες πολύ περισσότερες από τις πραγματικές που χρειάζεται. Με αποτέλεσμα να δημιουργείται, πίεση και άγχος γύρω από το φαγητό. Χωρίς κανένα λόγο! Για αυτό, ας εμπιστευτούμε τα παιδιά μας, ξέρουν πόσο και πότε πεινάνε, και εκτός από ένα βασικό πρόγραμμα διατροφής που φυσικά θα πρέπει να ακολουθούμε, πρέπει να ακούμε και τα ‘όχι’ τους και τα ΄’φτάνει΄’ τους.

 

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να ξεκινήσει ένα βρέφος τροφές, εκτός από γαλά;

Η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει διατροφή ένα μωρό είναι στους 6 μήνες. Παρόλα αυτά αυτό εξατομικευμένα διαφέρει. Μπορεί ένα μωρό να αναπτύξει πιο νωρίς έντονο ενδιαφέρον για το φαγητό, να απλώνει τα χέρια να πιάσει κάτι που βλέπει να τρώμε, να μας κοιτάει με περιέργεια και να εκδηλώνει επιθυμία να δοκιμάσει. Τότε, ακόμη κι αν είναι 5 μηνών, είναι η ώρα να ξεκινήσει η τροφή.

 

Το μωράκι μου δεν τρώει την φρουτόκρεμα τι να κάνω;

Συμβουλές Διατροφής Στην ΕγκυμοσύνηΌταν ένα μωρό δεν τρώει φρουτόκρεμα, απλά του δίνουμε φρούτα ολόκληρα κομμένα σε λωρίδες για να μπορεί να τα πιάνει και να τρώει την κορυφή. Για σκληρά φρούτα όπως μήλο, απλά τα βράζουμε για 2 λεπτά. Αυτό είναι το Baby Led Weaning, η πλέον καθιερωμένη, φυσική μορφή σίτισης που πιστεύω προσωπικά ότι θα έπρεπε κάθε μωρό να ακολουθεί. Είναι πολύ συχνό να μην θέλει ένα μωρό φρουτόκρεμα. Δεν βλέπουν τι τρώνε, και αυτό τους ξενίζει. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και θα πρέπει να σεβόμαστε την διαφορετικότητά τους. 

Σε μωρό που ξεκινάει στερέες τροφές τι τροφές προτιμώ που να είναι πλούσιες σε σίδηρο;

Δίνουμε όλες τις φυτικές πηγές σιδήρου οι οποίες είναι ίδιες με το λινκστην προηγούμενη απάντηση. Η κύρια πηγή σιδήρου για τον άνθρωπο είναι τα φυτά. Πλέον, στις επίσημες παιδιατρικές οδηγίες, ΟΛΕΣ  οι τροφές δίνονται ελεύθερα πο 6 μηνών εκτός βέβαια από ολόκληρους ξηρούς καρπούς, όμως τα βούτυρα αυτών δίνονται ελεύθερα.

 

 

Ευχαριστούμε πολύ την Αγγελική! Η Αγγελική Σπανού, παθολόγος που ασχολείται με την προληπτική θρέψη και διατροφή, λειτουργεί το δικό της ιατρείο στα Βριλλήσια Αττικής, αρθρογραφεί συχνά στο site της www.puremomentum.gr, ενώ μπορείς να τη βρεις και στο instagram για φανταστικές συνταγές γεμάτες θρέψη!

 

 

Οι παραπάνω απαντήσεις, δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την εξέταση, την διάγνωση, ή την γνωμάτευση του γιατρού που σας παρακολουθεί. Πρόκειται για την γνώμη της γιατρού σε περιπτώσεις όπως εκείνη τις ερμηνεύει, μέσα από τις ερωτήσεις σας. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, ή με την Αγγελική Σπανού, εδώ.

 

 

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο (όλα τα πεδία είναι απαραίτητα)

Τα σχόλια εγκρίνονται πριν εμφανιστούν